Nokia svigter 3410-kunder

Med en stor Star Wars-kampagne lancerede Nokia i sidste måned sin nye ungdomstelefon, 3410, der ifølge reklamerne kan forbedres med downloadede spil og andre Java-programmer. Men kunderne lades i stikken. Hverken Nokia eller teleselskaberne har Java-programmer klar.

"Takket være Java-teknologien kan du nu forbedre telefonen med interaktive, dynamiske spil, som du kan downloade og gemme i telefonen til senere brug," skriver Nokia vidt og bredt om sin nye ungdomstelefon, model 3410.

Men glade teenagere med hang til dynamiske spil på mobiltelefonen må lede forgæves, hvis de får lyst til at hente et Java-spil.

Selvom 3410 har været på markedet i over en måned, er der ingen officielle steder at hente Java-spil eller andre programmer til telefonen.

Og det til trods for, at der rundt omkring på nettet findes hundredvis af de små programmer - midlets - hvis man ved, hvad man skal lede efter.

Beklager

Hos Nokia beklager man, at verdens største producent af mobiltelefoner ikke er i stand til at hjælpe kunderne med at udnytte de funktioner, der puttes i de nye telefoner.

Og samtidig lægges noget af ansvaret over på mobiloperatørerne:

- Hvis ikke operatørerne tilbyder Java-applikationer, så er der ikke noget at hente i øjeblikket, siger Mads Eriksen og indrømmer, at den situation langt fra er tilfredsstillende.

Men hos mobiloperatørerne melder man hus forbi. Så længe der ikke er tilstrækkeligt med Java-mobiltelefoner på markedet, har det ikke førsteprioritet at udbyde Java-programmer.

Mangler erkendt behov

- Der er ikke et erkendt behov for at downloade Java-spil hos brugerne endnu. Det er ikke på grund af Java, at de har købt en Nokia 3410, siger udviklingsdirektør Steen Høgh, Sonofon.

Han forventer, at Sonofon tidligst hen på efteråret vil kunne tilbyde en form for Java-tjenester til sine kunder, hvis der til den tid er tilstrækkelig "kritisk masse", altså nok mulige Java-brugere.

Nokia har selv en medlemsklub, Club Nokia, hvor betalingssystemet allerede er på plads, og medlemmerne kan hente ringetoner og meget andet.

Det er også her, at Nokia oplagt skulle udbyde Java-spil mod betaling, men den service har ikke været klar fra lanceringen af Nokia 3410 (eller for den sags skyld den dyrere forretningstelefon, 6310i, der også kan rumme Java-programmer).

Mange programmer allerede

Mads Eriksen fra Nokia er ikke klar over, hvad der har forsinket udbudet af Java-programmer, men mener, at spil og meget andet allerede ligger klar - der er blot den platform, programmerne skal udbydes fra, der giver problemer.

Og spillene burde være klar. På Cebit-messen i marts havde Forum Nokia, der er en brugergruppe med blandt andet Java-udviklere, en iøjnefaldende stand, hvor mange af Java-programmerne blev vist frem, og det danske firma Kiloo.dk vandt tidligere på året en Nokia-konkurrence om udvikling af det bedste Java-program.

- Det er utroligt, at branchen ikke lærer af sine fejl. At man lancerer en telefon uden at have tjenesterne klar til dem er et kæmpeproblem, og det er historien om WAP om igen, siger teleanalytiker John Strand, Strand Consult.

Grænser til vildledning

At Nokia nævner Java i sine reklamer for 3410'eren er ifølge John Strand "grænsende til vildledende markedsføring".

- Nokia svigter sine kunder, men det er ikke kun Nokia, der har fejlet, for hvor er mobiloperatørerne med deres forretningsmodeller, der skulle gøre, at de kunne tjene penge på Java, spørger John Strand.

På internettet findes utallige sider med Midlets, som små Java-programmer (J2ME) kaldes, men det er en kompliceret sag at finde et udbud, der passer til eksempelvis Nokia 3410.

I forvejen rummer markedet også Java-telefoner fra Siemens, Motorola og Trium, og det tager lang tid at lede, før man får sorteret de sider fra, der kun henvender sig til disse telefoner eller til udviklere.

Ideen med Java og J2ME er netop, at alle programmer skal virke på alle telefoner (generiske programmer), men der er allerede udviklet meget, der kun virker på specifikke modeller.

Men på hjemmesiden www.midlet.org (kan nåes via wap på adressen http://midlet.org/wap) fandt vi nogle spil, der kunne bruges på Nokia 3410. Wapsiden har også Java-programmer til Siemens SL45i og M50, Nokia 6310i, Motorola A008 og Trium Eclipse.

Læs også PC World Onlines http://www.pcw.dk/default.asp?Mode=2&ArticleID=3419" target=_new>test af Nokia 3410.



Vil du vide mere om Nokia?

NewsScanner overvåger 300+ medier

Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere